ÖZEL | Soykan Başar’dan Arda Güler ve Kenan Yıldız sözleri!

Avrupa Futbol Şampiyonası heyecanı sadece A Milli Takımımız’da değil… Onlardan iki numara küçük U19 Milli Takımımız da bu heyecanı yaşayanlardan… Tabii onlar gibi tüm Türk futbolseverlerin de gözü, kulağı onlarda…

Bilmeyenler için söyleyelim, Arda Güler, Kenan Yıldız, Semih Kılıçsoy ve Can Uzun’u A Milli Takımı’na gönderen bu takım, onların yokluğuna rağmen o derece iddialı…

Kuzey İrlanda’nın ev sahipliğinde 15-28 Temmuz’da düzenlenecek UEFA 19 Yaş Altı Avrupa Futbol Şampiyonası’nda yer alacak olan bu gençlerin hepsi, Teknik Direktör Soykan Başar’ın deyimiyle, “Pırıl pırıl ve karakterli…”

En büyük özellikleri de birbirlerini çok iyi tanımaları… U15, U16, U17, U18 derken, şimdi de U19 Milli Takımı’nın başında Teknik Direktör Başar, takımın hepsiyle etle-tırnak gibi…

Belfast’a yarın gidecek olan U19 Milli Takımımız’ın teknik patronu Başar, 2005 doğumlu, “altın jenerasyon” olarak adlandırılan bu gruptan daha nice yıldızlar çıkacağını belirterek, “Bugün A Milli Takımı’na gönderebileceğimiz 4-5 futbolcumuz daha var. Şunu söyleyebilirim, burada bulunan 23 futbolcunun hepsi her takımda oynayabilecek kapasitede…” dedi ve iddiasını ortaya koydu.

Çok yoğun bir kamp dönemi geçirdiklerini, sabah-akşam çift antrenmanla çalıştıklarını anlatan ay-yıldızlı ekibin teknik patronu, Arda ve Kenan’ın A Milli Takımı’nda ilk 11’de oynamasını şöyle yorumladı:

“Bu takıma altın jenerasyon denmesinin içinin boş olmadığı çok net bir şekilde şu anda da görünüyor zaten… Bu arada A Milli Takımımız’ı da çok tebrik ediyoruz. Çok mutlu olduk, çok gururlandık. Şimdi 15 yaşından beri bu takımda gelmiş, mücadele etmiş, antrenman yapmış, maç yapmış milli takım sürecini geçirmiş bu oyuncuların 18 yaşında A Milli Takım’da ilk 11 başlaması ve süre alması ve el üstünde tutulması, göz bebekleri olması bizi çok mutlu ediyor.”

Mevcut takımdan A Milli Takımı’na gidebilecek çok isim sayabileceğini dile getiren Soykan Başar, “Bundan sonraki turnuvada 2005 doğumlu en azından 6-7 oyuncu olacaktır. Ben bunu net bir şekilde söyleyebilirim. Neden söyleyebilirim? Uzun süredir beraberiz. 15 yaşından beri çalışıyoruz” yorumunu yaptı.

Bu futbolcuların, Ümit Milli Takımı’na gitmeden doğrudan A Milli Takımı’na yükselmesinin avantaj ve dezavantajlarını sorduğumuzda Başar şunları söyledi:

“Oyuna katkıları var, skora katkıları var, etkileri var. Gençlere önem verildiğinde, gerçekten sahaya çıktıklarında neleri kanıtlayabileceklerini en azından görebiliyoruz. Çünkü hedef en üst arena değil mi? Sonuçta burası Avrupa Şampiyonası… Süper Lig maçlarından veya lig maçlarından bahsetmiyoruz. Herkesin en üst seviyede olduğu bir ligden bahsediyor. Orada bunun ortaya konması çok değerli… Orada bunu kanıtlamaları sorunuza bir cevaptır aslında. Ayrıca bizim U19 Milli Takımımız’ın birçok oyuncusunun ne kadar değerli olduğunu da gösteriyor.

Bundan önce de futbolcuların genç milli takımlar düzeyinde başarılı olduğunu ancak bunların kaybolup gittiğini hatırlattığımızda Soykan Hoca, “Bir kere ısrar ediyoruz. Sürdürülebilir bir yapı oluşturuyoruz. Çok çalışıyoruz. Çalışmanın sorun olmadığını, bu oyunculara hep dikte ediyorum. Özel hoca tutmanız gerekiyorsa özel hoca tutun, bireysel çalışın, mevkisel antrenmanlar yapın derken, kulüplerde neler yaptıklarını da takip ediyoruz. Bu iş aslında, ‘Ben başardım oldum’ dediğiniz anda bitiyor. Yıldız olmak kolay olmuyor” ifadelerini kullandı.

Milli Takımlardan Sorumlu yönetici Hamit Altıntop’un kendilerine çok destek verdiğini ifade eden Teknik Direktör Soykan Başar, “Gençlere çok önem veriyor. Hocalara diyor ki, ‘İşte yanınızdayım, arkanızdayım, çalışalım, hep beraber üretelim.’ Onlarında desteği çok önemli” diye konuştu.

4 FUTBOLCU GİTTİ DİYE DÜKKAN KAPANIR MI?

U19 Milli Takımı Teknik Direktörü Soykan Başar’a, Kuzey İrlanda’da başlayacak U19 Avrupa Futbol Şampiyonası’ndaki hedeflerini de sorduk. Üstelik takımından 4 önemli futbolcu A Milli Takımı’na yükseldikten sonra acaba hedef değişti mi?

Başar başladı anlatmaya:

“Biz 15 yaşında başladığımızda, 17 yaşta Avrupa Şampiyonası’na gitmeyi hedeflemiştik. Ancak en büyük hedefimiz, buradan A Milli Takımı’na oyuncu vermekti. Dolayısıyla iki hedefi bir arada gerçekleştirdik. Aynı anda hem oyuncu verip hem başarıyı devam ettirebilmek çok değerli. Ondan sonra U19 ile bir Avrupa Şampiyonası görme fikri vardı. Bu da oldu. Şimdi, U20 Dünya Kupası’na gitme fikri… Bunu bilinçaltlarına yerleştiriyoruz. Onlar da o hedefi hazımsayarak çalışıyorlar. Hedefin ne olduğunu biliyorlar, yollarının ne olduğunu biliyorlar. Kolay değil ama çalışınca olabileceğini en azından gördüler. Bir oyuncu giderse takımı etkiler diyorlar. 2 oyuncu gittiğinde takımın yarısı gider diyorlar. Üçü ayrıldığında tamam, dükkanı kapatalım diye söz ederler. Ama diğer taraftan düşünün, 4 tane oyuncu ki bu isimler şu ana damga vurmuş; biri Real Madrid’de oynuyor, diğeri Juventus’ta oynuyor, biri Frankfurt’a transfer oldu.

Dördüncüsü de Beşiktaş gibi bir takımın gözde oyuncularından biri… 4 oyuncu takımın yarısı demektir ama bunlar azalacağına çoğalıyor. Neden çoğalıyor? Bizim takımın bir Avrupa Şampiyonası’nda kendilerini grubun en güçlü takımı olarak gördüklerini söyleyen Soykan Hoca, “Grubun güçlü ekibi Fransa ve İspanya olmasına rağmen, Danimarka’yı onlardan daha önde görüyorum. Onlar da bizim gibi sert mücadele eden, baskı yapan bir ekip” ifadesini kullandı.

Avrupa Şampiyonası çok önemli bir arena, oyuncu orada gelişiyor, oyun gelişiyor, rakipleri izliyorsun. Farklı oyun yönlerini sen alıyorsun veya o senden bir şeyler alıyor. Çok kazanımlar elde ediyorsun. Aslında orada kupayı kaldırmaktan çok bence orada her zaman bulunmak çok daha değerli. O zaman bütün yaş grupları gelişiyor, bütün yaş grupları ilerliyor, oyun ilerliyor” yorumunu yaptı.

“ARDA VE KENAN 10 NUMARAYDI”

Montella’nın, “Üç genci birlikte oynatmak risk” sözüne açıklık getiren Soykan Başar, “U17 Avrupa Şampiyonası’nda üçünü bir arada oynattık. Arda ve Kenan iki tane 10 numara gibiydi. Ancak hocanın oyun stratejisi vardır. Rakibi değerlendiriyordur” dedi.

U19 Milli Takımı’nın A Milli Takımı’na gönderdiği Arda Güler, Kenan Yıldız ve Semih Kılıçsoy ile ilgili, A Milli Takımı Teknik Direktörü Vincenzo Montella’nın, “Üçünü bir arada oynatmak risk” sözü oldukça akıllarda kalmıştı. Peki Teknik Direktör Soykan Başar bununla ilgili ne düşünüyordu?

Kendi takımından örnekler veren Başar, buna rağmen İtalyan teknik adamı da sözlerinden dolayı incitmedi ve şunları söyledi:

“U17 Avrupa Şampiyonası elit turunda üçünü bir arada oynatmıştık. Arda’yla Kenan orada 2 tane 10 numara gibi görev aldı. Inanılmaz keyif almıştım. Ikisinin resitali vardı. Semih bir yandan geliyor, yana duvar oluyor, veriyor, ondan sonra tekrar koşu yapıyor alıyor. Ceza sahası içinde bitiricilik yapıyordu, Inanılmaz bir ofansif güç getiriyorlardı takıma… Müthiş de keyif alıyorduk bu oyundan. Karşı ülkelerin ülke takımlarının çok dikkatini çekiyordu.

Biz çok keyif almıştık ama tabi 17 yaşla A Milli Takım seviyesini kıyaslamak biraz hayal olur. Belki hocanın haklı olduğu yönler tabii ki muhakkak vardır ki bu kelimeyi kullanmıştır. Oyun stratejisi vardır, rakibe göre bir kadro oluşturuyordur. Muhakkak haklı olduğu yerler vardır.”

“MOTİVASYON YÜKSELİYOR”

Soykan Başar, A Milli Takımı’nın Avrupa Şampiyonası’ndaki başarının kendi futbolcularını motive edip etmediği sorusuna ise şu cevabı verdi:

“Takım orada kazanıyor. Beraber oynadikları arkadaşları da orada. Ayrı motive tabii ki… Bizim yolumuz A Milli Takım… 19, 21 veya alt yaş gruplarında yolumuz bir. Ama tabii ki biz de Avrupa Şampiyonası’na odaklanıp oraya motive oluyoruz. Onlar da zaten bunun farkında.”

U19 Milli Takımı’ndaki takımdaşlığı anlatmak için bir örnek veren Teknik Direktör Soykan Başar, “Arda ile görüşüyorlar, Kenan’la da görüşüyorlar, Semih ile de görüşüyorlar. Arkadaşlık zaten bu takımda en üst düzeyde… Hepsi birbiriyle yardımsever, hepsi birbirine yardım eder” ifadesini kullandı.

DÖRT BÜYÜKLER EL ELE

Futbolda 4 büyükler olarak tanımlanan Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş ve Trabzonspor, ezeli rekabette büyük bir yarış içerisinde olsa da, U19 Milli Takımı’nda bulunan futbolcular, birbiriyle çok iyi anlaşıyor.

Avrupa Şampiyonası’nda başarılı olmak isteyen Cim-Bom’dan Ali Turap Bülbül, takımında da başarılı olmak isterken, Fenerbahçe’den Kaan Akyazı da şampiyonada en iyiyi yapmak istediklerini dile getirdi. Kartal’dan Fahri Kerem Ay da, kulübünde yeni başladığı A takım serüvenini daha ileriye taşımayı amaçladığını söyledi. Trabzonspor’dan Engin Poyraz Efe Yıldırım da, kulübüyle ilgili soruya cevap vermedi, ay-yıldızlı forma altında sadece Milli Takım’ı düşündüğünü ifade etti.

İLK MAÇLARI FRANSA İLE

29 Haziran’dan itibaren hazırlıklarına devam eden U19 Milli Takımı, bugün Avrupa Şampiyonası için Kuzey İrlanda’ya gidecek. 11 Temmuz’da ev sahibi Kuzey İrlanda’yla hazırlık maçı oynayacak ay-yıldızlılar, 16 Temmuz’da Fransa’yla turnuvadaki ilk maçımıza çıkacak.

İŞTE U19 MİLLİ TAKIMI

KALECİLER: Mert Furkan Bayram (Altınordu), Deniz Ertaş (Konyaspor), Arif Şimşir (Altınordu)

DEFANS: Hasan Berat Kayalı (Altınordu), Ali Turap Bülbül (Galatasaray), Haluk Mustafa Tan (Samsunspor), Berkay Yılmaz (Freiburg), Efe Sarıkaya (Grenoble Foot 38), Yiğit Fidan (Bursaspor), Muhammed Eren Arıkan (M.Kayserispor), Emirhan Başyiğit (Beyoğlu Yeni Çarşı)

ORTA SAHA: Diren Dağdeviren (TSG 1899 Hoffenheim), Baran Ali Gezek (M.Kayserispor), Emre Uzun (Antalyaspor), Furkan Yöntem (Altınordu), Kaan Akyazı (Fenerbahçe), Fahri Kerem Ay (Beşiktaş), Emir Bars (PSV Eindhoven), Yusuf Sertkaya (Bodrum), İsak Vural (Frosinone Calcio)

FORVET: Halil Özdemir (Jong KV Mechelen), Engin Poyraz Efe Yıldırım (Trabzonspor), Emirhan Demircan (Bayern Münih)

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir