Kredi kuruluşundan sürpriz güncelleme… S&P Türkiye’nin not görünümünü yükseltti

Posted by

Yeni ekonomi yönetiminin arka arkaya yaptığı ‘sıkılaşmada kararlıyız’ açıklamaları, uluslararası arenada Türkiye’ye ilişkin beklentilerin iyileşmesine neden oluyor. Önce IMF, arkasından da OECD, Türkiye’yle ilgili büyüme beklentilerini yükselttiğini açıkladı. İki gün önce OECD’den yapılan açıklamada, Türkiye’nin 2023 büyüme beklentisinin yüzde 4.3’ten yüzde 4.5’e yükseltildiği, buna karşılık enflasyon beklentisinin ise yukarı çekildiği belirtilmişti.

Son olarak uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P), Türkiye’de son dönemdeki politika düzenlemeleri nedeniyle takvim dışı değerlendirmeye gidildiğini duyurdu. Kuruluş Türkiye’nin kredi görünümünü revize etti. Kredi notunu “B” olarak teyit eden S&P, kredi notu görünümünü de “durağan”dan “pozitif”e çevirdi.

GEREKÇEDE ‘SIKI DURUŞ’ VURGUSU

’nın (TCMB) hazirandan bu yana politika faizini yüzde 31.5 oranında artırdığı vurgulanan açıklamada, bu durumun yurtiçi tasarruflarda dolarizasyonu azalttığına dikkat çekildi. Merkez’in sıkı duruşunun manşet enflasyonda stabilizasyona neden olduğu ancak hala yüksek olduğu uyarısı da yapıldı.

Yapılan açıklamada, ödemeler dengesinin daha da iyileşmesi, rezervlerinin daha hızlı artması ve gelecek 12 ay içinde dolarizasyonda düşüş görülmesi halinde uzun vadeli ülke notunun bir kademe yükseltilebileceği vurgulandı.

‘EKONOMİ DENGELENDİ’

Notta, politika yapıcıların aşırı ısınan ekonomiyi soğutma yönünde ilerleme kaydettiği; Merkez Bankası’nın da (TCMB) tükenen net döviz rezervi stokunu yavaş yavaş yeniden inşa ettiği belirtildi. 2023 bütçe açığının gayrisafi yurt içi hasılanın (GSYH) yüzde 4.3’ü olarak hedeflenen orandan daha düşük olmasını bekleyen S&P, ithalatın keskin şekilde azalmasıyla cari açığın da kademeli daralacağının öngörüldüğünü bildirildi. Türkiye’nin yeni ekonomi ekibinin kredi koşullarını daha da sıkılaştırmasının, ekonominin doğrudan bir resesyondan kaçınmasının beklendiği belirtilen açıklamada, son verilerin, üçüncü çeyreğin başından bu yana tüketimin zayıflamasıyla Türkiye ekonomisinin hem yavaşladığını hem de yeniden dengelendiğini doğruladığı kaydedildi.

Açıklamada ayrıca, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 3.7, 2024’te de yüzde 2.4 büyüyeceğinin tahmini de yer aldı.

MEHMET ŞİMŞEK’TEN NOT YORUMU: ATTIĞIMIZ ADIMLAR KARŞILIK BULUYOR

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s’un (S&P) Türkiye’nin kredi notu görünümünü “durağan”dan “pozitif”e çevirmesinin ardından “Attığımız adımlar karşılık buluyor. Orta Vadeli Program’ımıza güven artıyor” yorumunu yaptı.

Konuyla ilgili sosyal medya hesabından açıklama yayınlayan Şimşek, “Sabır ve kararlılıkla programı uygulamaya devam edeceğiz” mesajı verdi. Şimşek, “Fiyat istikrarını, cari açıkta kalıcı düşüşü, mali disiplini ve rezerv birikimini sağlayarak, ülkemizi sürdürülebilir yüksek büyüme patikasına ulaştıracağız” dedi.

BORSA NOTA NASIL TEPKİ VERDİ

S&P’nin Türkiye kararı sonrası Borsa İstanbul 100 endeksi, dün güne yüzde 1.55 yükselişle 8 bin 71 puandan başladı. Günün ilk yarısında yükseliş eğiliminde hareket eden BIST 100 endeksi, haftayı yüzde 0,98 yükselişle 8 bin 26 puandan tamamladı.

Önceki gün Borsa İstanbul 100 endeksi, günü yüzde 0,76 değer kaybıyla 7 bin 948 puandan tamamlamıştı.

Analistlere göre, S&P’nin Türkiye’nin not görünümünü “pozitif”e çevirmesiyle yurtiçi piyasalar pozitif seyretti.

PETROL FİYATLARINDA DÜŞÜŞ

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubunun önceki gün yapılan toplantısı sonrası petrol fiyatları düşüşe geçti.

OPEC’ten bazı üye ülkelerin günlük 2.2 milyon varillik gönüllü ek üretim kesintisine gideceğini duyurmasının ardından Brent petrolün varil fiyatı, dün sabah saatlerinde bir önceki günün kapanışına göre yüzde 0.30 düşüşle 80.62 dolara geriledi. Aynı dakikalarda Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 75.88 dolardan alıcı buldu.

Dünyanın en büyük petrol ithalatçısı Çin’den gelen zayıf ekonomik büyüme verileri de fiyatlar üzerinde baskı oluşturdu.

‘YABANCI YATIRIMCININ İLGİSİ ARTACAK’

Kredi derecelendirme kuruluşu S&P’nin Türkiye’nin kredi görünümünü revize etme kararına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Venture Capital ortaklarından Kerim Kotan kararın sürpriz olmadığı görüşünde. “Hazirandan itibaren zaten yabancı yatırımcının ilgisi artmaya başlamıştı” diyen Kotan, “S&P’nin bu kararı sonrası tabii ki yatırımcının ilgisinde artış olacak, bu kaçınılmaz. Çünkü yabancı sermaye stabiliteyi sever, hukuk ve vergi sistemlerinde öngörülebilirlik ister. 2024 ya da 2025’te sermaye girişi ve ortaklıkların rekor kırmasını bekliyorum. Son 20 senenin rekoru kırılabilir” şeklinde konuştu.

Kerim Kotan

PMI’DA BEŞİNCİ GERİLEME AYI

Ekonomik büyümenin öncü göstergesi olan İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) anketinin Kasım 2023 sonuçları açıklandı.Buna göre, Ekim 2023’te 48.4 olan İSO Türkiye İmalat PMI, kasımda 47.2’ye geriledi. Endeks böylece, üst üste beşinci ayda 50 eşik değerinin altında kaldı. Takip edilen 10 sektörden üçünde üretim arttı. Diğer yandan, döviz kurlarındaki artışın hammadde fiyatlarına yansıması da PMI’da etkii oldu.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir