Azı da zarar fazlası da! İdeal uyku saatleri dışına çıkarsak etkisi ne oluyor?
İşte yeterince uyumamanın ve çok uyumanın 10 şaşırtıcı sonucu
KİLO ALMA EĞİLİMİ ARTIYOR
Bilimsel araştırmalara göre, günde 5 saatten az uyuyan kişiler daha hızlı kilo alma eğiliminde oluyor ve obez olma olasılıkları daha yüksek . Benzer şekilde günde 9 saatten fazla uyuyanlar da kilo alma eğiliminde olabilir. Buna karşılık, her gün 7 ila 8 saat uyuyan kişiler, sağlıklı bir kiloyu koruma konusunda daha kolay zaman geçirirler.
GÖZ ALTI HALKALARI GÖRÜNÜR HALE GELİR
Uyku yoksunluğu genellikle koyu halkalar ve göz altı torbalarıyla ilişkilendirilse de, aşırı uyumak (günde 9-10 saatten fazla) benzer bir etkiye neden olabilir. Yetersiz uyku cildin soluk görünmesine, kan damarlarının daha belirgin hale gelmesine ve bunun sonucunda göz altı torbalarının oluşmasına neden olabilir.
KARDİYOVASKÜLER BİR DURUM GELİŞTİRME OLASILIĞI ARTAR
Her ne kadar bilim insanları aşırı uyku ile kalp-damar hastalıkları arasındaki bağlantının nedenini henüz tespit edemese de araştırmalar, günde 9 ila 11 saat uyuyan bireylerin arteriosklerotik kalp hastalığına yakalanma riskinin yüksek olduğunu gösteriyor. Buna karşılık günde 7 ila 8 saat uyuyanlar daha düşük risk altındadır.
KONSANTRASYON BOZUKLUĞU
Uyku yoksunluğunun bilişsel yetenekler üzerindeki olumsuz etkisi yaygın bir bilgidir. Şaşırtıcı bir şekilde, fazla uyumak aynı zamanda hızlı karar verme ve problem çözme becerilerini de olumsuz etkiliyor ve hafıza fonksiyonunu da zayıflatıyor.
CİLT KURUYABİLİR VE KIRIŞIKLIKLAR ARTAR
Uyku düzenimizin cildimizin durumu üzerinde etkisi olduğu araştırmalarla keşfedilmiştir. Yetersiz uyku vücutta nem eksikliğine yol açarak cildin kuru ve cansız görünmesine neden olabilir. Tersine, aşırı uyumak da vücudun su dengesini bozarak benzer etkilere neden olabilir.
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ ZAYIFLAR
Aşırı uykunun bağışıklık sistemi üzerinde , vücutta iltihaplanmanın artması da dahil olmak üzere zararlı etkileri olabilir . Bu, kandaki sitokin düzeylerini ölçen araştırmacılar tarafından belirlendi; daha yüksek sayılar, enfeksiyona verilen yanıtı gösteriyor. Aşırı uyuyan kadınların sitokin düzeylerinin normalden %44 daha yüksek olduğu bulunmuştur.
SİVİLCE ARTIŞI GÖRÜLEBİLİR
Uzun süreli uyku eksikliği sivilce oluşumuna neden olabilir. Bu durum sırasında stresle ilişkili bir hormon olan kortizol seviyeleri yükselir. Bu, yağ bezlerinin aşırı aktif çalışmasına yol açar, bu da gözenekleri tıkar ve sivilceye neden olur.
DEPRESYONA YATKINLIK ARTAR
Çok fazla uyumak depresyon riskini artırabilir. Uykusuzluk genellikle depresyonla ilişkilendirilse de araştırmalar, depresyonu olan kişilerin yaklaşık yüzde 15’inin günde 9 saatten fazla uyuduğunu ve bunun da semptomlarını şiddetlendirebileceğini gösteriyor.
BAŞ AĞRISI ARTAR
Aşırı uyuduğumuzda serotonin seviyelerini bozabilir ve baş ağrılarına neden olabilir. Hafta sonları veya tatillerde uyuyan iyi uyku alışkanlıklarına sahip kişiler bile uyandıktan sonra baş ağrısı yaşayabilir. Ek olarak, aşırı uyumak sırt ağrısına katkıda bulunabilir veya şiddetlendirebilir.